Egy Könyvtáros Blogja

#OLVASSHAZAITIS2021

2024. szeptember 20. 10:45 - Egy Könyvtáros Blogja

Avagy mit olvastam 2021-ben?

274632019_641424106941627_7539671337076960337_n.jpg

Az olvass hazait is egy olyan cikk sorozat lett, és egy olyan „kampány”, amiben arra próbálom meg felhívni a figyelmet, hogy minél több hazai írótól olvassunk. Szívem csücske téma lett, hiszen olyan klassz íróink vannak. Sőt író nagyságaink, mint Böszörményi Gyula, Bakóczy Sára vagy Pap Éva, csak, hogy a kedvenc kortárs íróimat emeljem ki, akik úgy tudnak visszarepíteni a múltba, és úgy írnak, mintha egy igazi klasszikust olvasnék a 19. század végéről.

 

No de nézzük, mit is olvastam idén, 2021-ben.

  • Csukás István – Sajdik Ferenc: Pom Pom újabb meséi

 

  • É. Szabó Márta: Akinek a madarak is Chopint énekelnek

 

  • Tóth Gábor Ákos: Balatoni futár

 

  • Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély

 

  • Bakóczy Sára: Crescence, Széchenyi menyasszonya

 

  • Victoria Miller: A hibrid

 

  • Bartal Tamás: Lámpavas és a mindent látó szem

 

A 2021-es évben két nagyon különleges, és meghatározó élmény is ért. Az egyik Victoria Miller Hibrid című könyve.

 

Tulajdonképp a műfaj és a téma nem is állhatna ennél távolabb tőlem, viszont szeretek kilépni a komfortzónámból és új vizekre evezni. Victoria Miller: A hibrid című regénye számomra a tökéletes új élmény, az új tapasztalás. Ez a könyv nagyon jó és egyenesen a csillagok közé repít. 2021-ben az év könyve díjat nálam ez a történet nyerte el. - saját gondolat a könyvről

 

A másik nagy élmény pedig a rádiószínház volt. Kislány koromban mamával hallgattuk. Nagyon szerettem. 2021 őszén pedig megjelent Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten című regénye nyomán készített 10 részes rádiójáték.

 

Ezért imádom a rádiószínházat, mert Hollywood mentes, egyedi, és észrevétlenül hat a fantáziára. Itt nincs díszlet, itt a szereplők teremtenek meg mindent, de a hallgató ad hozzá keretet. Képzeletünkben forog egy film, megelevenednek a szereplők. A hangok mellé arcot társítunk, látjuk a díszletet és a korabeli helyszín is életre kel. - saját gondolat a rádiószínház csodájáról.

 

Remélem sikerül ötletet meríteni, mert a magyar irodalom csodás, és csak a miénk. Olvassatok sokat!

Könyvtárunk polcain a könyvek megtalálhatóak. Kölcsönzésre fel.

S.H.Zsuzsi Nóri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egykonyvtarosblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4218493460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása